erfgoedobject

Modernistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 215575   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215575

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Deze sobere modernistische woning werd in 1937 ontworpen door de Antwerpse architect A. Van Kerckhoven voor rekening van mevrouw Segal-Anthoni, wonende in de Provinciestraat 140. Het is een voorbeeld van de eenvoudige modernistische bebouwing die tijdens het interbellum tussen de bestaande bebouwing van rond 1900 werd gebouwd. Door de sobere aanpak van de bakstenen gevels contrasteren deze woningen met de vaak veel decoratiever aangeklede oudere woningen.

De woning telt twee travee├źn en drie bouwlagen onder lage bedaking. De woning kreeg een klassieke enkelhuisindeling, met gang links en rechts een enfilade van kamers. Op begane grond garage met daarachter bureel, woonkamer en keuken; op eerste verdieping, zit-, slaap- en badkamer; op de bovenverdieping slaapkamers. De sobere lijstgevel heeft op de begane grond een parement van Euvillesteen op een lage hardstenen plint. De bovengevel heeft een parement van gele baksteen met verzorgde opgelegde voegen. De gevel kreeg horizontale accenten, met een doorlopende puilijst die voordeur en garage verbindt, een gevelbrede driezijdige erker met witgeschilderde houten kroonlijst en een breed horizontaal bovenvenster. Bovenaan de gevel een ijzeren borstwering ingewerkt in de hoger uitgewerkte voorgevel, wellicht voor een dakterras. Bewaard schrijnwerk onder meer met fraai art deco ijzerwerk in deur en bovenlichten garage.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1275 # 4479.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 210.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Modernistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215575 (Geraadpleegd op 22-10-2019)