Burgerhuis in art deco

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Velodroomstraat
Locatie Velodroomstraat 27, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In 1924 ontwierp architect E.A. Van Hemelrijck deze art-decowoning met magazijn voor Louis Petré, wonende in de Leemstraat 118 in Borgerhout. Op het plan in het bouwdossier telt de woning maar drie bouwlagen; omdat er geen dossiers van verbouwingen voor deze woning werden ingediend, werd ze wellicht van bij het begin hoger uitgevoerd dan op het plan.

De woning telt drie en een halve bouwlaag en heeft een plat dak. De lijstgevel is bekleed met witte natuursteen, met een lage plint in blauwe hardsteen en een smalle houten kroonlijst doorbroken door een centraal fronton. Op de begane grond zit links een brede poort, die de toegang vormt tot het magazijn dat de volledige begane grond inneemt en nog verder doorloopt op het perceel achter de woning. Het magazijn heeft een koepel in het dak als verlichting.

Op de tweede bouwlaag een brede natuurstenen bow-window met vierlicht in natuurstenen kozijn. De erker heeft een borstwering met decoratie in art deco, die herhaald wordt in de balkonleuning die de erker bekroont. Op de derde bouwlaag een drielicht, met centraal breed venster en twee smalle zijvensters, allemaal rechthoekig. Op de mezzanine, een vierlicht van rechthoekige vensters, met een geometrische decoratie in art deco op de borstwering. De gevel is bekroond met een gecanneleerde fries, die centraal doorbroken is met een fronton in art deco.

De woonruimtes op de verdiepingen volgen de traditionele enkelhuisplattegrond die sinds de 19de eeuw gangbaar is voor rijwoningen in de stad. Rechts het trappenhuis, links een enfilade van twee of drie kamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 7231.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 212.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Velodroomstraat

Velodroomstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.