erfgoedobject

Burgerhuis in art deco

bouwkundig element
ID
215577
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215577

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In 1924 ontwierp architect E.A. Van Hemelrijck deze art-decowoning met magazijn voor Louis Petré, wonende in de Leemstraat 118 in Borgerhout. Op het plan in het bouwdossier telt de woning maar drie bouwlagen; omdat er geen dossiers van verbouwingen voor deze woning werden ingediend, werd ze wellicht van bij het begin hoger uitgevoerd dan op het plan.

De woning telt drie en een halve bouwlaag en heeft een plat dak. De lijstgevel is bekleed met witte natuursteen, met een lage plint in blauwe hardsteen en een smalle houten kroonlijst doorbroken door een centraal fronton. Op de begane grond zit links een brede poort, die de toegang vormt tot het magazijn dat de volledige begane grond inneemt en nog verder doorloopt op het perceel achter de woning. Het magazijn heeft een koepel in het dak als verlichting.

Op de tweede bouwlaag een brede natuurstenen bow-window met vierlicht in natuurstenen kozijn. De erker heeft een borstwering met decoratie in art deco, die herhaald wordt in de balkonleuning die de erker bekroont. Op de derde bouwlaag een drielicht, met centraal breed venster en twee smalle zijvensters, allemaal rechthoekig. Op de mezzanine, een vierlicht van rechthoekige vensters, met een geometrische decoratie in art deco op de borstwering. De gevel is bekroond met een gecanneleerde fries, die centraal doorbroken is met een fronton in art deco.

De woonruimtes op de verdiepingen volgen de traditionele enkelhuisplattegrond die sinds de 19de eeuw gangbaar is voor rijwoningen in de stad. Rechts het trappenhuis, links een enfilade van twee of drie kamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 7231.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 212.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art deco [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215577 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.