Burgerhuis in beaux-artsstijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Velodroomstraat
Locatie Velodroomstraat 31, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beschrijving

In 1911 realiseerde aannemer Henri Van Haevermaet voor rekening van bouwmaatschappij De Voorzorg, waarvan hij gedelegeerd bestuurder is, dit burgerhuis in beaux-artsstijl.

De woning telt drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Het parement van de lijstgevel is uitgevoerd in witte natuursteen, met een plint in blauwe hardsteen en een houten kroonlijst op klossen. Klassieke opdeling van de gevel, met kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, een centraal risaliet met balkon, imitatievoegen op de begane grond, regelmatige plaatsing van de muuropeningen. Op de begane grond een deur en twee vensters met een gedeukte vorm die refereert naar de Lodewijk XV-stijl. Op de verdiepingen zitten segmentboogvensters. Alle muuropeningen zijn gevat in gedecoreerde lijsten met sluitstenen. Het schrijnwerk van de deur en vensters op de begane grond is bewaard, de bovenvensters kregen nieuwe ramen.

De woning heeft de klassieke enkelhuisplattegrond, met een gang met trappenhuis links en rechts een enfilade van salon, eetkamer en veranda. Achter de trap bevindt zich de keuken, in een lagere aanbouw. Boven de keuken vinden we in alle bouwdossiers van woningen van De Voorzorg een naaikamer terug op het plan. Verder een badkamer en slaapkamers op de verdiepingen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3220.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 214.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Velodroomstraat

Velodroomstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.