Burgerhuis in art nouveau

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Velodroomstraat
Locatie Velodroomstraat 33, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art nouveau

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In 1911 realiseerde aannemer Henri Van Haevermaet het ontwerp voor deze burgerwoning in art nouveau in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij De Voorzorg, waarvan hij ook gedelegeerd bestuurder was. Deze maatschappij bouwde verschillende huizen in de Velodroomstraat, in alle toen gangbare stijlen, van neoclassicisme over beaux-artsstijl tot art nouveau. Ondanks de afwisselende gevels werd telkens dezelfde standaard enkelhuisplattegrond gekozen, met in de deurtravee de gang en het trappenhuis, geflankeerd door een enfilade van salon, eetkamer en veranda. In de lagere achterbouw achter de gang zit de keuken en de badkamer; bij elke woning voorziet deze bouwmaatschappij een naaikamer boven de keuken.

De gevel van deze woning is in art nouveau, gekenmerkt door de gele baksteen gecombineerd met de natuurstenen elementen voor decoratie, en banden in donkere geglazuurde baksteen. Ook de asymmetrische opbouw van de gevel, de afwisselende expressief uitgevoerde muuropeningen en de zwierige decoratie in de natuurstenen velden boven de muuropeningen, zijn elementen uit de art nouveau.

De woning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. De gevel heeft een plint in blauwe hardsteen met twee keldervensters en een houten kroonlijst op uitgelengde modillons. Op de begane grond een deur links en rechts een breed segmentbogig drielicht, allebei met natuurstenen waterlijst met gekrulde uiteinden. Op de eerste verdieping in de brede venstertravee een rondboogvenster met driezijdig balkon met smeedijzeren leuning. In de smalle deurtravee een rechthoekig venster; beide vensters op deze verdieping kregen een rijkelijke decoratie met zwierige reliëfs in natuursteen. Boven zitten rechthoekige vensters met frontonbekroning in art-nouveaustijl: links een smal venster, rechts een breed drielicht met natuurstenen kozijn. Het smalle venster is gevat in een gebogen muurveld dat de asymmetrie van de gevel extra in de verf zet.

Het schrijnwerk van deur en drielicht op de begane grond is bewaard, boven zijn er nieuwe ramen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3218.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 216.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Velodroomstraat

Velodroomstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.