erfgoedobject

Burgerhuis in art nouveau

bouwkundig element
ID
215589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215589

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art nouveau
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Hoewel het bouwdossier van deze burgerwoning in art nouveau niet werd gevonden, kunnen we het ontwerp toewijzen aan architect René Du Bois. Het huis is namelijk bijna identiek aan de woning die hij ontwierp in 1911 in de Generaal Capiaumontstraat. De gevel is hier gespiegeld uitgevoerd en het bovenste drielicht wijkt licht af van het plan. Het is niet duidelijk of ook deze woning als meergezinswoning werd gebouwd.

De art-nouveaustijl komt tot uiting in het materiaalgebruik, in de ongelijke behandeling van de traveeën en in de roedeverdeling van de vensters. Het huis heeft drie bouwlagen onder zadeldak en twee ongelijke traveeën. De lijstgevel is bekleed met lichtgele baksteen, met een hardstenen plint en een houten kroonlijst boven de venstertravee. Decoratieve elementen zijn uitgevoerd in blauwe hardsteen, zoals de puilijst, sluit- en hoekstenen van de waterlijst boven de muuropeningen, de console onder het balkon en de diamantkoppen in de fries onder de kroonlijst.

De smalle rechter deurtravee steekt boven de kroonlijst uit, met een dakvenster dat door twee lisenen wordt geaccentueerd. Op de eerste en tweede bouwlaag segmentbogige muuropeningen. Accent op het brede deurvenster van de eerste verdieping, met een driezijdig balkon met fraaie ijzeren leuning. Herhaling van hetzelfde venster op de bovenverdieping, maar met een kleiner balkon. Schrijnwerk van deur en vensters is bewaard, en wordt gekenmerkt door fijne roedeverdeling van de bovenlichten. Op de begane grond zijn houten rolluiken bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3213 (Generaal Capiaumontstraat 23).
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 226.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215589 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.