Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Deze ruime burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1911 getekend door architect B. Verboven in opdracht van S. Mandelbaum, wonende in de Lange Leemstraat 443. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain en met een met leien beklede mansardeverdieping.

De statige, klassieke beaux-artsstijl, gekenmerkt door een rijk materiaalgebruik van natuursteen en smeedijzerwerk en een verwijzing naar de decoratie uit de Franse bouwstijlen, past uitstekend bij de grootte van deze burgerwoning, waarin wellicht ook ruimte was voor huispersoneel.

De lijstgevel heeft een parement van witte natuursteen, op een hoge plint van blauwe hardsteen waarin de twee keldervensters zijn verwerkt. De gevel is afgezoomd door een houten kroonlijst op consoles, waarboven het mansardedak met vier dakvensters. Klassieke indeling van de gevel, met kordonlijsten, imitatievoegen op de begane grond, centrale natuurstenen erker met balkonbekroning op de tweede bouwlaag, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen. In het natuurstenen parement zijn decoratieve elementen verwerkt, onder meer rechthoekige panelen en medaillons met chutes op de borstweringen. Het schrijnwerk van de kroonlijst, van de vensters op de bel etage en van de voordeur is bewaard, waarbij we het glas in lood in het bovenlicht van de voordeur willen vermelden. Smeedwerk in de hoge vensters van het souterrain, het smeedwerk van de voordeur werd vervangen, net als de ramen op de verdiepingen.

Klassieke enkelhuisindeling, zoals gangbaar sinds de 19de eeuw voor de stedelijke burgerhuizen, met in de linkertravee gang en trappenhuis, en rechts op elke bouwlaag een enfilade van drie kamers. In het souterrain, spreekkamer, keuken, washuis en opslagruimtes. Op de bel etage is de klassieke enfilade van salon, eetkamer en veranda aanwezig, waarbij de plattegrond in het bouwdossiers rijk stucwerk van de plafonds suggereert. Achteraan een kleine eetkamer met terras. Op de eerste verdieping een zit- en studeerkamer, en achteraan een slaapkamer en een badkamer. De twee bovenverdiepingen bevatten slaapkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3211.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 230.