Meergezinswoning in beaux-artsstijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Velodroomstraat
Locatie Velodroomstraat 54, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In 1913 liet Alf. Huybrecht een meergezinswoning in beaux-artsstijl ontwerpen door architect F. Mijlemans. Deze architect ontwierp in hetzelfde jaar een woning op nummer 5 voor een andere klant, eveneens in beaux-artsstijl.

De woning telt drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën, onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement van witte natuursteen op een plint in blauwe hardsteen, houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, met op de begane grond houten roedeverdeling met gekleurd glas. Op de begane grond links de deur, een dubbele deur met beglaasde en betraliede vensters. In het brede vensterrisaliet een drielicht met natuurstenen tussenstijlen. Nadruk op de bel etage, waar het brede drielicht in de venstertravee een breed balkon met smeedijzeren leuning kreeg, en bekroond is door een gebroken fronton. Op de bovenverdieping twee rechthoekige vensters en neoklassieke decoratie in natuursteen: twee medaillons met chutes en een borstwering met ranken. Het natuurstenen parement, het verzorgde gebruik van smeedijzer en de klassieke decoratie zijn kenmerken van de beaux-artsstijl, waar deze woning een bescheiden voorbeeld van is.

De woning werd gebouwd als meergezinswoning en werd ingedeeld in drie appartementen, elk met een keuken in de achterbouw. De woning heeft een klassieke enkelhuisopdeling, met de gang en trappenhuis in de smalle deurtravee, en in de venstertravee op elke bouwlaag een enfilade van drie kamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3424.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 234.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Velodroomstraat

Velodroomstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.