Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Deze grote eclectische burgerwoning werd in 1922 getekend door architect Frans Peeters in opdracht van Louis Pânic, wonende om de hoek in de Uitbreidingstraat 228. Peeters was een Antwerps architect, die behalve een hele reeks kerken, ook woonhuizen, scholen en winkelinrichtingen heeft ontworpen. De woning die hij hier ontwierp is een voorbeeld van zijn vroeg werk uit de jaren 1920, in een decoratieve, traditionele bouwstijl. Later zou hij strakker, meer geometrisch gaan werken.

De woning telt twee ongelijke traveeën en drie en een halve bouwlaag onder plat dak. De gevel kreeg een rood bakstenen parement op een plint van blauwe hardsteen en een sokkel van witte natuursteen die de volledige begane grond inneemt. Het gebruik van witte natuursteen komt ook terug in de erker op de eerste verdieping, in de speklagen, in de omlijstingen van de vensters en in decoratieve details zoals het medaillon in de geveltop. Het brede vensterrisaliet wordt bekroond door een topgevel, terwijl de smalle deurtravee afgezoomd is door een rechte kroonlijst.

Op de begane grond, een korfbogige garagepoort en een rondboogdeur, die allebei het houten schrijnwerk met gedeelde bovenlichten bewaren. Nadruk op de bel etage, met de natuurstenen ronde erker, waarnaast in de deurtravee een smal rechthoekig venster. Op de tweede verdiepingen rondboogvensters, gekoppelde deurvensters met natuurstenen tussenzuil boven de erker, met smeedijzeren balkonleuningen; in de deurtravee een rondboogvenster dat door een doorlopende lijst met het tweelicht verbonden is. De bovenverdieping is verlicht door een apart vormgegeven bow-window in natuurstenen lijst, en door een smal rechthoekig venster in de deurtavee.

De woning kreeg een enkelhuisplattegrond, met in de deurtravee de gang met trappenhuis, en in de brede venstertravee telkens een enfilade van een aantal kamers. Het betreft een bel-etagewoning, waarbij de begane grond visueel als sokkel voor de gevel fungeert en een aantal functionele ruimtes zoals de garage, de keuken en een eetkamer bevat. Op de bel etage zijn de eetkamer, het salon en een bureau voorzien. Op de hogere verdiepingen slaapkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 7642.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 238.