erfgoedobject

Voorpostbunker

bouwkundig element
ID: 215607   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215607

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Voorpostbunker
  Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2013

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hollandstellung
  Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014

Beschrijving

Voorpostbunker opgetrokken uit versterkte betonstenen behorende tot de Duitse Hollandstellung. De linie werd opgetrokken in de periode 1916-18 door het Duitse leger daar zij vreesde voor een geallieerde aanval via het neutrale Nederland. De Stellung loopt van Knokke tot Beveren en sluit ter hoogte van Vrasene aan bij de eveneens Duitse Stellung Antwerpen, gebouwd in dezelfde periode. De linie werd slechts zeer beperkt en lokaal in een gevechtssituatie gebruikt.

De bunker is een voorbeeld van de vernieuwende constructiewijze met betonsteen zoals gebruikt door de Duitse landmacht en toegepast vanaf Strobrugge tot Vrasene. De voorpostbunker in betonsteen heeft één kamer en een geknikte gang die uitkomt langs twee zijden weg van het front, en één verbindingsgang met nis voor toiletton naar de verblijfskamer. Bovenop een U-vormige borstwering ter beveiliging van de open mitrailleuropstelling, via externe dubbele trap en metalen ladder toegankelijk.

 • ARTORIA BVBA 2011: De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland, Een thematische synthese, Eeklo, Comeet vzw.
 • DECOODT H. s.d.: II. De belangrijkste militaire gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen, (onuitgegeven onderzoeksresultaat Onroerend Erfgoed).
 • HANTSON K. 2011: De Grooten Oorlog: De impact van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) op Oost-Vlaanderen, (onuitgegeven studie, KUL, masteropleiding culturele studies).
 • SAKKERS H., DE HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.: Witsand uitgevers.
 • VAN DOORSLAER A. 2011: De bunkers van Eksaarde, De Souvereinen 3.

Bron     : -
Auteurs :  Mertens, Joeri
Datum  : 2013


Relaties

 • Is deel van
  Hollandstellung

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Voorpostbunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215607 (Geraadpleegd op 28-03-2020)