Burgerhuis, gedateerd 1910

Beschrijving

Burgerhuis van twee traveeën met drie bouwlagen boven souterrain, volgens bouwaanvraag van 1910. Lijstgevel met wit bakstenen parement met royale verwerking van arduin voor decoratieve elementen, afgelijnd door een verspringend hoofdgestel met een uitgewerkte arduinen architraaf en een houten kroonlijst. Smalle deurtravee rechts en bredere licht uitspringende venstertravee links. Arduinen onderbouw met twee gekoppelde rechthoekige vensters van souterrain. Twee gekoppelde rondboogvensters op de verhoogde begane grond, voorzien van omlopende arduinen boogomlijstingen. Een uitspringende arduinen puilijst lijnt de benedenverdieping af. De bovenbouw van de venstertravee wordt gevat tussen als lisenen uitgewerkte penanten met arduinen kapitelen. Gemarkeerde bel-etage met arduinen afgeronde erker met bekronend arduinen balkonhek opengewerkt met ijzeren rooster. Drielicht op de bovenste verdieping met arduinen Ionische deelzuiltjes. Rechthoekige vleugeldeur gevat in een accentuerende arduinen omlijsting met behouden schijnwerk met roosters; rondbogig bovenlicht met glasraam met blauwe vlinder. Rechts van de deur in de plint ingewerkte voetschraper.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/B/23.

Auteurs: Lanclus, Kathleen