Elektriciteitscabine

Beschrijving

Beeldbepalende elektriciteitscabine in een traditionele stijl opgebouwd in natuursteen en gelegen in het dorpscentrum van Sint-Pieters-Voeren, tegen de kerkhofmuur en in de als monument beschermde zone van de Commanderie van de Duitse Orde. De cabine werd opgericht tijdens het interbellum door de "Société Voer – Gulpe et extensions", die het elektriciteitsnet toen exploiteerde.

Deze torenachtige elektriciteitscabines vindt men terug in Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren en zijn beeldbepalend in de streek door hun torenvolume en verzorgde uitwerking in natuursteen. Deze cabine werd in gebruik genomen in 1924. In Teuven, Remersdaal en Moelingen staan er ook torenachtige elektriciteitscabines, maar deze zijn uitgewerkt in een verzorgde baksteenarchitectuur en werden gebouwd in de jaren 1930.

Elektriciteitscabine opgetrokken uit breuksteen op een rechthoekige plattegrond op een dito hoge sokkel afgelijnd met hardsteen. De toren is afgedekt met een leien ingesnoerd tentdak (vernieuwing van het dak aan de gang). Centraal vooraan rondboogdeur met een hardstenen omlijsting aansluitend bij de aflijning van de sokkel. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels of omlijsting en bakstenen ontlastingsbogen. Bovenaan aflijnende bakstenen boogfries. Hier en daar gebruik van baksteen voor het aflijnen van de hoeken.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Voeren, Afdeling IV (Sint-Pieters-Voeren), 1924/1.

Auteurs: Verwinnen, Katrien