Schandpaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schandpaal

Beschrijving

Op het Gemeenteplein, naast het gemeentehuis van Melle, staat een gedeeltelijk oorspronkelijke schandpaal.

De oorspronkelijke schandpaal zou afkomstig zijn van de heerlijkheid Melle, gelegen binnen het markizaat van Rode. De paal werd opgericht door één van de heren van Melle, markiezen van het Land van Rode, uit het geslacht Rodriquez d'Evora y Vega en zou te dateren zijn tussen 1682 en 1787. Vermoedelijk stond de schandpaal oorspronkelijk in het dorpscentrum nabij het leenhof van het Land van Rode waar hij kort na de Franse tijd verwijderd werd en de verschillende delen verspreid raakten.

Eind 1986 nam de Cultuurraad van Melle het initiatief om op basis van de teruggevonden en geschonken achthoekige trede en zuil, de schandpaal op een historisch verantwoorde wijze te reconstrueren. Ook de bekroning bleek nog bewaard gebleven op het domein van het kasteel van Beerlegem (Zwalm) waar de familie Rodriquez d'Evora y Vega in de 19de eeuw woonde en waar zij enkele schandpaalresten met haar wapenschild verzamelde. De bekroning kon echter niet verkregen worden. Een nauwgezette kopie van de bekroning werd door beeldhouwer-restaurateur Gerard Thienpont vervaardigd. De gereconstrueerde schandpaal werd op 5 juli 1987 plechtig onthuld. Op de voet werden twee bronzen plaatjes aangebracht waarop de namen van de schenkers en de initiatiefnemers vermeld worden.

De arduinen zuil met een hoogte van 266 cm, staat op een torus en platte plint. Twee achthoekige treden vormen de sokkel waarop de zuil staat. Het nieuwe kopstuk naar origineel model verbeeldt een zittende leeuw met wapenschild van de familie Rodriguez d'Evora y Vega en markiezenkroon.

• DE WIN P. 1987: De Schandpaal te Melle, De Gonde, 15.26, 9-21.
  • DE WIN P. 1996: Inventaris van de feodale schandpalen op Belgisch grondgebied. II. Provincies Oost- en West-Vlaanderen, Iuris scripta historica X, Brussel, 99-101.

Auteurs: Depuydt, Katrijn