Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Stadswoning met een begin 20ste-eeuws uitzicht en achterliggende bedrijfsgebouwen. De woning is gelegen net binnen de voormalige omwalling van de stad Bilzen aan de zogenaamde "Pijpenpoort".

Op het terrein was al bebouwing aanwezig bij de opstelling van het primitief kadaster (circa 1840) met verbouwingen geregistreerd op het kadaster in 1859 en 1866. Zowel in 1905 als in 1906 werden er gedeeltelijke reconstructies van het "huis", eigendom van Oben-Smets, geregistreerd op het kadaster. Het pand kreeg toen waarschijnlijk zijn huidige uitzicht.

Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met drie oeils-de-boeuf. De traveeën liggen in verdiepte velden bovenaan afgelijnd met een bakstenen tandfries. Kenmerkend zijn de tegeltableaus met florale motieven in de borstwering. Rechthoekige muuropeningen op de begane grond onder ijzeren I-lateien met een bakstenen ontlastingsboog met hardstenen sluit- en hoekstenen. De deur zit vervat in een vlakke hardstenen omlijsting. In de linkse travee rechthoekige houten poort. Deze poort geeft toegang tot de achterliggende gang of koer met dienstgebouwen (haaks op de woning aan de straatzijde). Recent verwijderde schamppalen. Op de verdieping getoogde muuropeningen met hardstenen onderdorpels. Bewaard schrijnwerk.

• Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Bilzen, afdeling I (Bilzen), 1859/66, 1866/86, 1905/43 en 1906/22.

Auteurs: Verwinnen, Katrien