erfgoedobject

Hoekhuis met café

bouwkundig element
ID
215636
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215636

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met café
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met café
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekgebouw met café, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1912, in opdracht van Henri Embo, samen met de aanpalende woningen Koning Boudewijnstraat 3 en Koningin Fabiolalaan 1. De ingang van het café in de afgekante hoektravee ziet uit op het Koningin Maria Hendrikaplein, het stationsplein met convergerende straten aan het Sint-Pietersstation. Het onderkelderde gebouw telt vier bouwlagen en respectievelijk drie, twee en drie traveeën, onder pannendaken. De bakstenen lijstgevels met later aangepaste cafépui worden in de bovenbouw geritmeerd door de geaccentueerde travee-indeling met lisenen. Een omlopende vernieuwde gootlijst lijnt de gevels af.

Gevelparement van licht geschilderde baksteen en in de Koning Boudewijnstraat van rode baksteen met verwerking van witte baksteen voor gevelbanden en ontlastingsbogen, op geschilderde arduinen plint voorzien van keldergaten. Eenvoudige gevels met sterke verticale geleding door lisenen als begrenzing van elke travee. De licht getoogde vensters met arduinen dorpels zijn voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Aan de zijde van de Koningin Fabiolalaan zijn de rechthoekige bovenvensters overspannen door ijzeren I-balken met rozetmotieven op arduinen hoekstenen en bovengelegen ontlastingsbogen. Het middenvenster op de bel-etage aan de voorzijde en de Koningin Fabiolalaan is voorzien van een ondiep balkon met ijzeren leuning. De pui is met uitzondering van de gevel in de Koning Boudewijnstraat later aangepast. Aan de zijde van de Koningin Fabiolalaan is de puilijst ondersteund door drie consoles.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/56.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Karis Sterckx, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis met café [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215636 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.