erfgoedobject

Burgerhuis met winkel uit 1912

bouwkundig element
ID
215637
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215637

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat), gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1912, in opdracht van Henri Embo, samen met het aanpalend hoekhuis, Koning Boudewijnstraat 1 en Koningin Fabiolalaan 1. Lijstgevel onder houten kroonlijst, bewaarde bovenbouw met parement van rode baksteen in kruisverband, verfraaid door gevelbanden en ontlastingsbogen in gebroken witte baksteen, op de borstwering tussen de eerste en tweede verdieping geschilderd opschrift "Boter van Dixmuide", en sporen van opschrift "Embo gesticht", verwijzend naar de oorspronkelijke eigenaar, bouwheer Embo, koopman in boter en eieren. De getoogde bovenvensters zijn voorzien van T-ramen met vernieuwd schrijnwerk en arduinen dorpels. Later aangebrachte winkelpui.

Volgens het bouwplan omvatte het pand op de begane grond rechts een vestibule met trapkoker, en ernaast een voorplaats en keuken aan de straatzijde en een bureel aan de achterzijde, uitziend op een koer. De kelder omvatte eveneens keukens en een voorplaats.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/56.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Karis Sterckx, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met winkel uit 1912 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215637 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.