Burgerhuis van 1912

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1912

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van drie bouwlagen onder een plat dak, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1912, naar ontwerp van Alexander Meuleman. Geschilderde bakstenen gevel met art-nouveau-inslag. Bovenbouw, boven de geschilderde arduinen puilijst, gevat tussen hoger opgetrokken lisenen met decoratieve afwerking in art-nouveaustijl, ertussen gevelaflijning door middel van een gebogen houten kroonlijst. De bel-etage wordt gemarkeerd door een houten, driezijdige erker met typerend schrijnwerk en kleinhouten in de bovenlichten, de centrale ijzeren balkonleuning is vernieuwd. De bovenste verdieping heeft één rechthoekig venster. Onder de kroonlijst, versiering met vierkante bepleisterde reliëfpanelen. Verbouwde begane grond.

Volgens het bouwplan vertoont het huis de traditionele ruimte-indeling van een enkelhuis: rechts een vestibule met trapkoker, en aansluitend de keuken en het toilet, links twee achter elkaar gelegen kamers.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/B/58.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Karis Sterckx, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen