Magazijn van de firma Paradis

Beschrijving

Magazijn, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1937, in opdracht van de firma 'J.C. Callot Edg. Verheugen & Cie', en naar ontwerp van de architect Armand Liebert (Gent), zie inscriptie rechts onderaan de arduinen plint "Armand Liebert Arch". Op het bouwplan staat de naam "Paradis" boven de poortopening. Het magazijn van de voormalige schoenenfabrikant Paradis is gebouwd in 1928 als een uitbreiding van de burelen en het magazijn op de Koningin Fabiolalaan nummer 7.

Half onderkelderd magazijn van één bouwlaag onder een sheddak met een opeenvolging van vijf daken (nokken evenwijdig aan de straat, op het bouwplan golfplaten op de zwakke dakvlakken en gewapend glas op de steile dakvlakken). Het gebouw is opgetrokken in modernistische stijl met een parement van gele baksteen in halfsteensverband met doorlopende diepliggende horizontale voegen, op een arduinen plint, doorbroken door kelderlichten. De lijstgevel wordt afgelijnd door een kenmerkende daklijst met zwarte geglazuurde dakpannen. De vijf gekoppelde kelderlichten, tussen arduinen deelzuiltjes, zijn voorzien van glasstenen. De grote rechthoekige poort links, voorzien van vernieuwd schrijnwerk, wordt geflankeerd door arduinen veelhoekige schamppalen. De verschillende afwerking van de muurdammen, rechthoekig links en afgerond rechts, zorgen voor de asymmetrie in de gevelopbouw. Een horizontale vensterpartij tussen een arduinen lekdrempel en een afdekkende rollaag neemt nagenoeg de volledige breedte van de gevel in naast de poort; en wordt onderverdeeld door dunne stalen profielen en is ingevuld met structuurglas. Een betonnen sterk uitspringende kroonlijst boven de poort wordt doorgetrokken over de vensterpartij, waardoor deze in twee gedeeld wordt. Links van de poort, is de originele ingewerkte arduinen brievenbus met deurbel nog aanwezig.

Interieur. De ijzeren vakwerkliggers van de sheddaken zijn behouden.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/B/29.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Karis Sterckx, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen