erfgoedobject

Hoeve losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID
21565
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21565
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gelegen op een hoogte, bij de kruising van verschillende wegen. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom een rechthoekig erf.

Woonhuis met stal en dwarsschuur in een vrij hoog gebouw (nok loodrecht op de straat) van negen traveeën. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen en bakstenen vullingen op verhoogde en gepikte bakstenen stoel. Laatste travee en rechtse zijgevel versteend. Gepikte stijlen (negen), regels (twee), hoekstijlschoor in de eerste travee en tussenstijlschoor in de achtste travee tegen de negende ankerbalk. De ordonnantie is de volgende: stal met deur en zolderluik in de eerste travee; onderkelderde opkamer in de tweede en derde travee; woonhuis in de vijf volgende traveeën, voorzien van een deur, een zolderluik en twee beluikte bolkozijnen; schuur met recente poort in de laatste travee. Beschieting der beide zijgevels, links pannen, rechts golfplaten.

Merkwaardig dienstgebouw waarvan de bakstenen onderbouw als stalling dienst doet, terwijl de bovenbouw, in vakwerk, als hooizolder gebruikt wordt. Mooi geheel met interessant, gaaf bewaard woonhuis.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21565 (Geraadpleegd op )