Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Stadswoningen op het Marktplein van Bilzen, de voormalige "Kerkhofstraat", met neoclassicistisch uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Mogelijk heeft nummer 41 nog een oudere kern. Deze panden behoren nog tot de bebouwing van voor de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op het perceel van nummer 41 was er al een woning op het primitief kadaster (jaren 1820). Voortgaande op kadastergegevens werd er in 1850 een vergroting geregistreerd waarbij gans de breedte van het perceel aan de Markt bebouwd werd als eigendom van de familie Paquay – Mathijs (met inbegrip van het daarvoor onbebouwde nummer 43). Het bestaande pand werd in 1878 in twee gesplitst totdat het in 1912 terug geregistreerd werd als één geheel. Op foto's uit begin 20ste eeuw is zichtbaar dat het pand opgedeeld was in twee aparte woningen (van vier en twee traveeën). Vanaf 1949 werd het pand terug opgesplitst in twee aparte percelen.

Twee woningen, waarvan nummer 41 onderkelderd, van vier en twee traveeën en drie bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak (bij nummer 43 nog met bewaarde vorstkam). Houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen alle met een vlakke hardstenen omlijsting. Op de verdiepingen lopen de onderdorpels door als een kordon. Vernieuwd schrijnwerk. Midden 20ste eeuw werd de begane grond volledig aangepast met nieuwe puien. Bij recentere aanpassingen kreeg de rechterwoning (nummer 41), vandaag ingericht als horecazaak, ongeveer terug zijn oorspronkelijke uitzicht met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief Limburg, Bilzen, afdeling I (Bilzen), 1850/114, 1878/30, 1912/95 en 1946/39.

Auteurs: Verwinnen, Katrien