Wegkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkruis

Beschrijving

IJzeren wegkruis, qua inplanting opklimmend tot 1650 toen, volgens parochiegegevens het hier gelegen kruis in de Voort werd opgericht samen met een tweede kruis ter plaatse van de huidige Sint-Jozefskapel. Ze werden vermoedelijk geplaatst als grenspaal door de abdij van Averbode en komen in ieder geval voor op de kaart met de abdijgoederen van 1661. Ook op de Ferrariskaart van 1771-1777 is het kruis duidelijk ingetekend op de huidige plaats, toen aangeduid als 'Hameau Hooeve'.

Het hier bewaarde kruis ligt tegenover de Nieuwstraat en het is geplaatst op een zware ronde sokkel van lokale ijzerzandsteen; het kruis zelf met centraal ruitmotief tussen gedetailleerd uitgewerkte armen rijst op te midden van drakenkopjes die het eindpunt vormen van de voetsteunen.

• Brussel, Algemeen Rijksarchief, Kerkarchief, Caertboec van de goederen der abdij van Averbode, 1661, nummer 5009, fol. 20.