erfgoedobject

Dorpscafé

bouwkundig element
ID
215669
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215669

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

'Café In de Sportwereld', voorheen 'Café In De Klok'.

Historiek

De vroegere benaming zou verwijzen naar de grote klok van de Sint-Pieterskerk die tijdens de Franse revolutie voor de vijand verstopt werd in een huisje naast het café. De klok werd begraven en met een mesthoop bedekt. De Fransen maakten kanonnen van de drie kleinere klokken die ze uit de kerk roofden. Na de revolutie werd de klok opgegraven en opnieuw in de klokkentoren gehangen. Het huidige uitzicht van het gebouw dateert uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, maar mogelijk is er een oudere kern; op de Ferrariskaart van 1771-1778 is er in ieder geval al bebouwing aanwezig op deze plaats; ook op de atlas der buurtwegen van 1843-1845 is er een volume ingetekend dat overeenkomt met het huidige; de enige beschikbare mutatieschetsen van 1883 en bijhorende leggers verwijzen naar een gedeeltelijke afbraak en een vergroting, maar voortgaande op de schetsen zelf gaat het hier om een achterliggend bijgebouw.

Beschrijving

Typisch dorpscafé, gelegen in de schaduw van de Sint-Pieterskerk. Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. Het rechtse gedeelte is onderkelderd. De met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel wordt geopend door eenvoudige rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping onder houten latei. Het schrijnwerk werd vernieuwd. De rechtse zijgevel behield een segmentbogig luik en de achtergevel vertoont rechthoekige muuropeningen onder een houten latei. Het café-interieur bewaarde een omlopende houten bank en een fraai uitgewerkte tegelvloer.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Opwijk, afdeling 3 (Mazenzele), sectie A, 1883/8.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het met pannen bedekte zadeldak werd na 2013 vervangen door een metalen platen dak.

  • Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant (2020).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpscafé [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215669 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.