Dorpswoning met art-nouveaumuurschilderingen

Beschrijving

Bescheiden rijwoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat), gebouwd in 1908. Oorspronkelijk één geheel met woning nummer 20, destijds een aanpalend magazijn, zie de gedichte deuropening in de gang van woning nummer 18.

Conform de bestaande bebouwing in de straat, een bakstenen lijstgevel op een arduinen plint, voorzien van een houten kroonlijst op klossen. Verwerking van gele en gesinterde steen in de muurbanden, omlijstingen en paneeldecoratie. Segmentboogvormige muuropeningen met bewaard houten schrijnwerk. Arduinen lekdrempels. De gevel werd gereinigd (gezandstraald) in 2010, waarbij de oorspronkelijke knipvoeg nagenoeg verdween.

Het interieur werd verbouwd in 1999-2000 met behoud van de inkom- en traphal. Deze bewaart fraaie wand- en plafondschilderingen vermoedelijk uit de bouwperiode: de bouwheer Hendrik Lodewijk Jozef Bogaerts-Verhaegen was zelf een decoratieschilder en gebruikte dit pand en het naastliggende pand dat er intern mee verbonden was via een deur in de hal, wellicht als 'uithangbord' voor zijn bedrijf. Fraaie decoratieve beschilderingen in de inkomhal en de traphal tot op de eerste verdieping. Combinatie van motieven van art-nouveau-vrouwenportretten à la Mucha in medaillons met omkadering, gecombineerd met enkele vrij onhandig geschilderde landschappen en decoratieve motieven. Het belang van dit ensemble ligt vooral in de goede bewaringstoestand en het vakmanschap van deze decoratieschilder die moeiteloos de stijl van zijn tijd, de art nouveau dus, assimileerde en nabootste. Zijn technisch vakmanschap blijkt overigens uit de zeer goede toestand van bewaring. De schilderingen zijn alleen een beetje vervuild, op sommige plaatsen zijn er enkele afschilferingen (vooral op het plafond, waarvan enige twijfel bestaat of dit ook van deze schilder is of van een andere hand) en een paar opstulpingen van de verflaag op het paneel aan de rechterkant, links van de deur naar de woonruimte.

• Kadasterarchief Antwerpen, 207: mutatieschetsen, Hove, Afdeling 1, schets 1908/4.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Leggers, Hove, Afdeling 1, artikel 107.