Duitse betonnen bedding batterij Hessen

Beschrijving

Duitse betonnen open bedding in akker ten zuidwesten van de hoeve Donkerklok, op adres Lissewegestraat 51. In de akkers en weilanden ten oosten van deze betonnen bedding en ten westen van de Bosstraat zijn nog drie andere posities van voormalige beddingen terug te vinden, waarvan geen bovengrondse betonnen restanten konden teruggevonden worden.

Duitse betonnen open bedding van de batterij 'Hessen'.

Toen het front in het najaar van 1914 vastgelopen was, hadden de Duitsers een stuk kust van ongeveer 58 kilometers te verdedigen tegen een potentiële geallieerde landing. De kustsector werd vanaf eind 1914 verdedigd door Marine-eenheden, die behoorden tot het nieuw opgerichte 'Kaiserliche Marinekorps Flandern', onder leiding van Admiral Ludwig von Schröder.

Vanaf 1915 werd gestart met de uitbouw van de kustverdediging. In eerste instantie werden veldbatterijen in stelling gebracht, die later uitgebouwd werden tot zware kustbatterijen met zwaar scheeps- en spoorweggeschut. De Duitse kustverdediging bestond uit een indrukwekkend aantal batterijen, die zodanig waren opgesteld dat ze de volledige kuststrook konden bestrijken. Blankenberge en Uitkerke behoorden tot de 'Artillerieabschnitt Ost'. Hiertoe behoorden in het totaal 21 batterijen, waaronder de batterijen 'Sachsen' en 'Hessen' in Uitkerke.

Batterij 'Hessen', door de geallieerden ook wel aangeduid als de batterij 'Donkerklok' (naar de nabijgelegen hoeve) werd in de laatste maanden van 1917 uitgebouwd. Begin maart 1918 werden vier stukken spoorweggeschut van 28 centimeter (28cm S.K. L/40 met een bereik van 27.5 kilometer) geleverd via een aftakking van de nabijgelegen spoorweg Brugge-Blankenberge. De kanonnen waren afkomstig van de oude kruiser 'Hessen' en waren identiek als die van de batterij 'Preussen' in Bredene. Als de stukken opgesteld werden, bleven de treinstellen en wagons in de nabijheid. In het najaar van 1918 werd één kanon weggehaald om dienst te doen bij een 'Sondernbatterie'. 'Sondernbatterien' werden samengesteld met stukken en personeel van bestaande batterijen en dienden regelmatig op bevel van het opperbevel van het 'IV. Armee' opdrachten uit te voeren in andere frontsectoren.De batterij, die nauwelijks werd gebruikt, was in oktober 1918 verdwenen.

Rond de kanonnen stonden schermen van gevlochten houtwerk met duinzand ertegen als bescherming. Er stond één betonnen bunker (commandopost), die een aantal jaar geleden is afgebroken. Andere constructies waren van baksteen of hout. De voornaamste observatiepost stond op het dak van het 'Grand Hotel' in Blankenberge. De luchtbescherming van de batterij bestond uit drie luchtdoelkanonnen van 8.8 centimeter. Rond de batterij was een brede prikkeldraadversperring aangelegd.

Beschrijving

Betonnen open bedding met achthoekige vorm. De diameter bedraagt 1680 centimeter. Elke zijde van de achthoek is 7 meter lang. De betonnen rand is ongeveer 360 centimeter breed.

• Oostende, Domein Raversijde: Collectie militaire stafkaarten, Map of Belgian Coast, W.S. 11B (kopie), in oorsprong Artilleriekarte Blatt II., Hauptabschnitt West, 1/2/1918.
  • Brussel, Koninklijk Legermuseum: Collectie militaire luchtfoto’s Wereldoorlog I, Britse luchtfoto’s Uitkerke, 31/10/1917, 19/12/1917, 23/1/1918, 18/3/1918, 18/5/1918, 3/9/1918, 20/9/1918 (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, Ieper).
  • DESEYNE A., De kust bezet 1914-1918, Brugge, 2007.
  • PHILIPPART F. & JACOBS K., Blankenberge: Twee Duitse WO-I artillerieposities en vliegveldbunkers (onuitgegeven dossier), Simon Stevinstichting, 19/3/2013.

Auteurs: Decoodt, Hannelore