is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Militaire post voormalige spoorlijn 76
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Belgische militaire post voormalige spoorlijn 76
Deze vaststelling was geldig van tot
Vrijstaande bovengrondse constructie in weide, ten oosten van de voormalige hoeve Moerhof, op ongeveer 1200 meter ten zuiden van het centrum van Adinkerke, ten zuiden van het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke en de autostrade E40, ten noorden van de Speievaart, ten oosten van het Buizeleed.
Militaire constructie, wellicht tijdens de Eerste Wereldoorlog door geallieerden opgetrokken net naast en dus hoogstwaarschijnlijk in functie van de nu verdwenen spoorlijn 76, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd tussen Poperinge en Adinkerke.
Rond Adinkerke werd tijdens de Eerste Wereldoorlog heel wat militaire infrastructuur uitgebouwd, waaronder rangeerstations, depots allerhande, een bakkerij, een evacuatiehospitaal, diverse kampen enzovoort. Een goede ontsluiting was dus erg belangrijk.
Toen het front in het najaar van 1914 vastliep, bleek er maar één bruikbare spoorlijn in het Belgische hinterland aanwezig te zijn die gebruikt kon worden voor de bevoorrading, namelijk de lijn Adinkerke – Diksmuide. Deze spoorlijn kon maar deels gebruikt worden, tot aan Avekapelle. De rest van de lijn lag te dicht bij de frontlijn. Daarom werd er door het spoorwegbataillon van het Belgische leger een lijn aangelegd van Adinkerke naar Izenberge, met als stations Adinkerke-Oost, Moerenhoek, Elzentap en Izenberge. Deze lijn werd later in verschillende etappes verlengd tot Proven, waar ze op het Engelse net werd aangesloten. In 1917 werd de spoorlijn verdubbeld.
Vrijstaande bovengrondse constructie, opgetrokken met baksteen. De bakstenen muren zijn aan de buitenzijde gecementeerd. Toegang in de noordoostelijke hoek. In de noordelijke en zuidelijke muur zit telkens één kleine, geknikte opening. Restanten van een ronde bakstenen waterput bij toegang. De constructie kon niet betreden worden.
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)