Restanten Britse militaire post Oaten Wood

Beschrijving

Betonnen restanten van één van twee Britse militaire posten in een bosje tussen de Ieperstraat en Rijselstraat, op grondgebied Wijtschate, tegen de grens met de gemeente Ieper, net ten zuiden van de Diependalebeek. De restanten van de ene constructie liggen aan de westelijke zijde, onderhavige betonnen post ligt eerder aan de oostelijke zijde.

Historiek

Het bosje, op Britse stafkaarten aangeduid met 'Oaten Wood' was ten tijde van de Eerste Wereldoorlog een stuk groter. Het lag tot aan de Mijnenslag van 7 juni 1917 in Duits gebied. De frontlijn bevond zich zo’n 600 meter meer noordwaarts, ter hoogte van Sint-Elooi. Een kleine verhevenheid in het landschap daar, 'The Mound' geheten, kon een belangrijk strategisch voordeel opleveren voor beide partijen. Bij Sint-Elooi bekampten de tegenstrevers elkaar via ondermijningsacties, die gevolgd werden door infanterieaanvallen. Ten gevolge van de Mijnenslag van 7 juni 1917 schoof de frontlijn een flink stuk oostwaarts op, tot Hollebeke. De geallieerden dienden onder meer hun communicatielijnen meer oostwaarts uit te breiden. Bij 'Oaten Wood' eindigde een spoorlijn met aftakking, 'Porridge' genaamd. In het bosje werden door Britse, wellicht Australische eenheden diverse structuren aangelegd, waaronder onderhavige betonnen constructie.

Beschrijving

Restanten van een betonnen post. Er zijn wapeningsijzers en een ronde opening zichtbaar. Eén betonnen blok valt op door vierhoekige openingen.

• Informatie meegedeeld door Peter Oldham (23/10/2012, 7/12/2012).
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Wytschaete, 28SW2, 5A, 1/4/1917; Wytschaete, 28SW2, 7C, 10/3/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore