erfgoedobject

Britse betonnen militaire post Swan Chateau

bouwkundig element
ID: 215698   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215698

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bovengrondse Britse betonnen militaire post in grasvlakte in het huidige ontsloten Tortelbos, ten oosten van de Pannenhuisstraat, ten zuidwesten van kasteel Wit Huis. In de bosrand vlakbij bevinden zich de restanten van een tweede betonnen constructie.

Britse betonnen militaire post in het park van het voormalige Sint-Pieterskasteel opgetrokken. Dit kasteeltje, dat tijdens de oorlog volledig verwoest zou geraken, paalde aan het park van het kasteel 'Beau Séjour'. Op Britse militaire stafkaarten werden beide kasteeltjes samen aangeduid als 'Swan Chateau'. Op Duitse kaarten wordt het kasteel 'Beau Séjour' ook wel aangeduid met 'Schloss Withuis'. Tot aan de zomer van 1917 lag dit kasteelpark zo’n drie kilometer van het front verwijderd. Na het Duitse Lente-Offensief was dit maar zo’n 1500 meter. De twee betonnen constructies werden opgetrokken in de zuidelijke hoek van het kasteelpark. Ter hoogte van beide constructies liep in noord-zuidelijke richting een gekartelde loopgraaf met prikkeldraadversperring.

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan. Het dak van de constructie is grotendeels verdwenen of ligt schuin op/tegen de constructie. Het beton is aan de buitenzijde gegoten tegen zakjes aarde, waarvan de indrukken en textuur goed waarneembaar is. Aan de binnenzijde is het gegoten tegen een houten bekisting. Het beton is samengesteld uit grove kiezels en versterkt met onder meer ijzeren roosters en ijzeren banden. Toegangsopening aan zuidwestelijke zijde. Aan zuidoostelijke en noordwestelijke zijde zaten oorspronkelijk vermoedelijk twee gelijkaardige openingen, met schuine randen die naar buiten toe verbreedden. Uitsparingen doen een houten kader vermoeden.

  • Informatie meegedeeld door Peter Oldham (14/9/2012).
  • München, Kriegsarchiv: Collectie militaire stafkaarten, Ieperen, 11/8/1917.
  • Mapping the Front: German maps. Military Mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2010): Gruppe Wytschate, 4/4/1918; Feindkarte, 28/6/1918.
  • PRIEM V. 1996: Kastelen en landhuizen in Groot-Ieper, Ieper.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2013


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Britse militaire post Swan Chateau

  • Is deel van
    Ieper

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Britse betonnen militaire post Swan Chateau [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215698 (Geraadpleegd op 27-09-2020)