Britse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Britse shelter

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie in een bosje op het domein van het kasteel du Parc in Vlamertinge. De constructie bevindt zich meer bepaald op 250 meter ten noorden van het kasteel.

Historische achtergrond

Het betreft een Britse militaire post die tussen juni 1917 en maart 1918 opgetrokken werd op het kasteeldomein van Vlamertinge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel van Vlamertinge gebruikt door verschillende geallieerde legereenheden. Hier waren diverse hoofdkwartieren ondergebracht, werden medische posten ingericht en werden artilleriebatterijen opgesteld. In het park werd dan ook heel wat militaire infrastructuur inclusief verdedigingswerken opgetrokken. Het kasteelpark werd via het spoor ontsloten. Het kasteel en park werden meermaals het mikpunt van beschietingen. Onder meer het dak en de torens van het kasteel raakten vernield. De Britse 'shelter' is vermoedelijk opgetrokken ten behoeve van de vele artilleriebatterijen die in het kasteelpark werden opgesteld.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met rechthoekige plattegrond. Het beton is samengesteld met grove kiezels en is eerder van slechte kwaliteit. Het dak van de constructie is aan de buitenzijde bovenaan vlak, met afgeschuinde randen. Het is gegoten op nu verdwenen gebogen gegolfde plaatijzers (zogenaamde 'elephant shelters'), waarvan de indrukken in het beton nog goed waarneembaar zijn. De achtermuur aan de binnenzijde is gegoten tegen rechtopstaande golfplaten met fijne golving, die grotendeels verdwenen zijn. In de achtermuur zit een ronde opening, in de oostelijke muur zit een kleinere opening. De constructie is ter hoogte van de toegang aan noordelijke zijde deels afgebroken.

• Informatie verstrekt door Peter Oldham (6/9/2012).
  • München, Bayerisches Hauptstaatsarchiv: Collectie militaire luchtfoto’s Wereldoorlog I, Duitse luchtfoto 6/6/1917 (te raadplegen in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, Ieper, dianummer 16025, FID 13243).
  • München, Kriegsarchiv: Collectie militaire stafkaarten, Ieperen, 11/8/1917.
  • London, Imperial War Museum: Collectie militaire luchtfoto’s Wereldoorlog I, Britse luchtfoto 6/3/1918 en 21/5/1918 (te raadplegen in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, Ieper, respectievelijke dianummers 17388 en 18149, FID 14446 en 14895).
  • Brussel, Koninklijk Legermuseum: Collectie militaire stafkaarten, Ypres (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Mapping the Front: German maps. Military Mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2010], Gruppe Wytschate, 4/4/1918; Batteriekarte Ieperen, Blatt XIX, 7/10/1917.

Auteurs: Decoodt, Hannelore