Café Metro

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Metro

Beschrijving

Het voormalige Café Metro is volgens de bouwaanvraag van 1912 gebouwd in opdracht van Henri Embo, samen met het aanpalende hoekgebouw met café en aanpalend pand, Koning Boudewijnstraat 1 en 3. Het huis telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel vertoont een parement van gele baksteen in kruisverband met verwerking van platte banden rode baksteen ter hoogte der vensterdorpels. De licht getoogde vensters met arduinen lekdrempels en arduinen aanzetten van de ontlastingsbogen zijn voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Een puilijst lijnt de begane grond met aangepast winkelpui af. Het bredere bel-etagevenster is voorzien van een balkon met ijzeren leuning. Op de borstwering van de bovenbouw is het opschrift geschilderd "café Metro" in zwarte letters.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/56.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Karis Sterckx, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Het geschilderde opschrift is niet meer aanwezig.