Burgerhuis naar ontwerp van Alexander Vermeulen

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van vier bouwlagen onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1929 gebouwd naar ontwerp van architect Alexander Vermeulen (Gent), zie vermelding "Alex. Vermeulen Architecte" op de pui boven het rechter zijlicht van de inkomdeur, in opdracht van J. Callot, naast zijn bedrijf (zie nummer 7). Het gevelparement van gele baksteen in kruisverband op een sokkel van blauwe hardsteen wordt verlevendigd door royaal gebruik van witte bepleistering voor de pui, vensteromlijstingen, balkonleuning en aflijnend hoofdgestel. De lijstgevel is bekroond met een houten kroonlijst op klossen. De bovenbouw wordt gekenmerkt door een over twee bouwlagen doorlopende driezijdige erker, ondersteund door een bepleisterde console met golvend motief, en bekroond met een balkon met bepleisterde borstwering in ajour. Drielichten met rechthoekige vensters met bewaard witgeschilderd houten schrijnwerk op de bovenverdiepingen, voorzien van rechthoekige sluitstenen op de bovenste verdieping. De gelijkvloerse verdieping bevat een garagepoort ter vervanging van de oorspronkelijke benedenvensters en een dubbele inkomdeur met zijlichten, beide bevatten bovenlichten ingevuld met structuurglas. In de hardstenen sokkel is onder het linker zijlicht naast de deur de originele brievenbus bewaard.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1929/A/10.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Marilys Versele, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen