erfgoedobject

Burelen en magazijnen van schoenenfabrikant C. Callot - Edg. Verheugen & Cie naar ontwerp van Alexander Vermeulen

215713

Beschrijving

Burelen en magazijnen van schoenenfabrikant, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1928, in opdracht van de firma J.C. Callot - Edg. Verheugen & Cie, en naar ontwerp van architect Alexander Vermeulen (Gent), die ook het woonhuis van de heer J.C. Callot bouwde, rechts ernaast. Het magazijn werd in 1937 uitgebreid met nieuwe ruimten uitziend op de Koning Boudewijnstraat nummer 21. De oorspronkelijke geel bakstenen gevel van elf traveeën is sterk aangepast. De benedenverdieping is volledig gewijzigd, spaarzame verwijzingen naar de art deco vormen de bewaarde wapenschildjes met initialen CV onder de puilijst, het sierlijke houtwerk van de bovenvensters is verwijderd, boven de vernieuwde kroonlijst is in de attiek met gecementeerde afwerking nog het opschrift leesbaar "J.C. Callot Edg. Verheugen & Cie".

Binnenin: van de oorspronkelijke constructiemethode met sheddaken en ijzeren liggers gedragen door ijzeren zuilen, zijn de zuilen bewaard.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1928/A/43.

Auteurs: Lanclus, Kathleen