Burgerhuis naar ontwerp van Urbain Crommen

Beschrijving

Neoclassicistisch onderkelderd burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder een zadeldak (pannen, evenwijdig met de straat), met rechts aanpalende doorrit naar de (paarden)stallen, volgens een bouwplan van 1913 gebouwd in opdracht van Jules Coppens naar ontwerp van architect Urbain Crommen.

De gepleisterde en geschilderde lijstgevel in simili-pierre wordt afgelijnd door een hoofdgestel met een houten kroonlijst met tandlijst en klossen en spiegelpanelen in het fries. De kelderverdieping is bekleed met arduin. De gevel valt op door het overvloedige gebruik van decoratieve details en motieven ontleend aan de Lodewijk-XVI-stijl. Gevarieerde venstervormen per bouwlaag, met vernieuwd schrijnwerk. Drielicht in het souterrain, bovendorpel uitgewerkt als een kroonlijst met tandlijst rustend op consoles met rozetten. Het korfboogvormig venster van de begane grond is gevat in een geriemde rechthoekige omlijsting met kroonlijst, en voorzien van een balustrade in de borstwering. Gemarkeerde eerste bovenverdieping met afgeronde erker versierd met geajoureerde panelen op de borstwering en bekronend balkon met gietijzeren balustrade waarop twee vazen staan. De drie verdiepte vensters van de bovenste bouwlaag zijn gevat tussen paneeltjes met neerhangende festoenen. De ijzeren vleugeldeur is gesigneerd "A. Verlé - Molmans Ferronnerie d'Art Gand"; de rechthoekige deur wordt bekroond door een kroonlijst met tandlijst en consoles in neoclassicistische stijl met daarboven een omlijste oculus, gedecoreerd met een strikmotief en guirlande. Een voetschraper bevindt zich links van de deur.

Het rechts aanpalende poortgebouw verleent toegang tot de achterbouw en tuin wordt bekroond door een vaas met leeuwenkop en heeft twee schamppalen.

Volgens een bouwplan omvat de gelijkvloerse verdieping een vestibule met trappenhuis, links achtereenvolgend een eetplaats en keuken. Aan de achterzijde bevinden zich nog een schotelhuis, washuis, kelder en WC. De passage geeft doorgang naar de achterbouw waarin paardenstal, remise en mestput zijn in ondergebracht.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/18.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sarah Camerlynck, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen