erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

bouwkundig element
ID
215718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215718

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opvallend burgerhuis in neoclassicistische stijl ontworpen in 1924 door Charles Hoge voor G. De Waele, zie inscriptie 'Ch. Hoge/ archte/ Gand' in de gevelcementering rechts boven de pui. Onderkelderd enkelhuis van drie bouwlagen onder pseudomansardedak met centrale dakkapel onder driehoekig fronton met vleugelstukken en flankerende oeils-de-boeuf. Arduinen plint met twee keldergaten. Lijstgevel met gecementeerd geschilderd parement met imitatiebanden op de begane grond. Gevelbeëindiging door middel van kroonlijst, op consoles. Gevarieerde venstervormen met vernieuwd houtwerk. Middenverdieping met markerende afgeronde erker met verzorgd houtwerk, rustend op geprononceerd kraagstuk, voorzien van balusterborstwering en bekronend smeedijzeren balkon met vaasversiering; flankerende ovale vensters in omlijsting met sluitsteen en guirlande. Bovenste verdieping met rechthoekige vensters. Rijk versierde pui met rechthoekige beglaasde ijzeren poort met kunstig smeedwerk gevat in een neoclassicistische omlijsting met sluitsteen, guirlandes, geflankeerd door voetschraper en voorziening voor buitenkraantje; gekoppelde rondboogvensters omkranst met een doorlopende band van loofwerk; sierlijke ingewerkte brievenbus.

Volgens het bouwplan geeft de inrijpoort toegang tot een doorgang naar een garage achterin de tuin, rechts van de doorgang is de vestibule en het trappenhuis gelegen. Aan de straatkant was de eetkamer voorzien, van de keuken gescheiden door het trappenhuis.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1927/A/132.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sarah Camerlynck, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.