Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Koningin Fabiolalaan
Locatie Koningin Fabiolalaan 10, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Rijsenbergwijk Gent (geografische herinventarisatie: 02-04-2012 - 31-12-2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2013.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Opvallend burgerhuis in neoclassicistische stijl ontworpen in 1924 door Charles Hoge voor G. De Waele, zie inscriptie 'Ch. Hoge/ archte/ Gand' in de gevelcementering rechts boven de pui. Onderkelderd enkelhuis van drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak met centrale dakkapel onder driehoekig fronton met vleugelstukken en flankerende oeils-de-boeuf. Arduinen plint met twee keldergaten. Lijstgevel met gecementeerd geschilderd parement met imitatiebanden op de begane grond. Gevelbeëindiging door middel van kroonlijst, op consoles. Gevarieerde venstervormen met vernieuwd houtwerk. Middenverdieping met markerende afgeronde erker met verzorgd houtwerk, rustend op geprononceerd kraagstuk, voorzien van balusterborstwering en bekronend smeedijzeren balkon met vaasversiering; flankerende ovale vensters in omlijsting met sluitsteen en guirlande. Bovenste verdieping met rechthoekige vensters. Rijk versierde pui met rechthoekige beglaasde ijzeren poort met kunstig smeedwerk gevat in een neoclassicistische omlijsting met sluitsteen, guirlandes, geflankeerd door voetschraper en voorziening voor buitenkraantje; gekoppelde rondboogvensters omkranst met een doorlopende band van loofwerk; sierlijke ingewerkte brievenbus.

Volgens het bouwplan geeft de inrijpoort toegang tot een doorgang naar een garage achterin de tuin, rechts van de doorgang is de vestibule en het trappenhuis gelegen. Aan de straatkant was de eetkamer voorzien, van de keuken gescheiden door het trappenhuis.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1927/A/132.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sarah Camerlynck, 2012-2013.

Bron: -

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2013

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Koningin Fabiolalaan

Koningin Fabiolalaan (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.