Burgerhuis gedateerd 1924

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat), volgens een bouwplan van 1923 in opdracht van Louis Van Acker. Een inscriptie in de cartouche onder de erker vermeldt "Anno 1924". Lijstgevel met geel bakstenen parement in kruisverband op arduinen plint en onder klassiek bepleisterd hoofdgestel. De muuropeningen variëren per bouwlaag, respectievelijk getoogd, rechthoekig en gebogen, en zijn ingevuld met vernieuwd schrijnwerk, naar origineel model. De bel-etage wordt geaccentueerd door een gebogen gepleisterde erker met bekronend ijzeren balkonhek, rustend op versierde sokkel met vermelding van jaartal. Gepleisterd hoofdgestel geïnspireerd op Lodewijk-XVI-motieven met geprofileerde houten kroonlijst rustend op uitgelengde consoles die verbonden zijn door een guirlandes op het fries.

Volgens het bouwplan is rechts van de vestibule en het trappenhuis het salon gelegen aan straatzijde met erachter de eetkamer met een erker uitziend op een terras. Achter het trappenhuis is de keuken en een wasplaats gelegen in een erkervormige uitbouw.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/1/64.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sarah Camerlynck, 2012-2013.*

Auteurs: Lanclus, Kathleen