erfgoedobject

Herenhuis naar ontwerp van A. Mathys

bouwkundig element
ID
215721
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215721

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in neo-Lodewijk-XVI-stijl met twee traveeën en twee bouwlagen en mansardedak (kunstleien en pannen, met twee dakkapellen), naar ontwerp van aannemer A. Mathys. De bouwaanvraag werd ingediend door Mevrouw De Gandt in 1925. Gecementeerde lijstgevel op arduinen plint, afgelijnd door een eenvoudig hoofdgestel, deels vernieuwde kroonlijst op voluutconsoles, doorbroken door dakvenster met balkon. Plastisch uitgewerkte gevel met ordonnantie en decoratie verwijzend naar het classicisme, zoals afgevlakte bossage, medaillons en festoenen. Travee-indeling benadrukt door geblokte lisenen. Licht gebogen muuropeningen in geprofileerde omlijstingen, op de tweede bouwlaag met rijk versierde, gebogen erker op twee voluutconsoles met bekronend balkonhek met sierlijke ijzeren leuning tussen postamenten. Bewaarde deur met ijzeren rooster en houten poort, beide met bovenlicht, in geriemde omlijstingen op neuten met voluut.

Het grondplan vertoont op de gelijkvloerse verdieping links van de centrale gang een salon, een eetplaats en een veranda en rechts van de gang een garage, trappenhuis, wc en keuken. De eerste verdieping heeft een gelijkaardige onderverdeling met links van de gang twee slaapkamers en een platform. Dit platform loopt achteraan door naar de rechter zijde en sluit aan bij een badkamer, een trapruimte naar de zolder en nog een derde slaapkamer.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1925/A/20.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Anne Vandeplassche, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis naar ontwerp van A. Mathys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215721 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.