Appartementsgebouw naar ontwerp van Joseph Colinet

Beschrijving

Appartementsgebouw in modernistische stijl op de hoek met de Tenderstraat, gebouwd voor Nestor Seeuws – De Coutere naar ontwerp van ingenieur-architect Joseph Colinet (Sint-Amandsberg), zie ook steen in de plint, van 1938. Dezelfde bouwaanvraag bevat ook het aanpalende huis met garage in de Tenderstraat nummer 16.

Het onderkelderde hoekgebouw omvat drie bouwlagen met in totaal tien traveeën onder een plat dak en heeft een parement van rode baksteen in halfsteensverband, op een arduinen plint met keldergaten. De lijstgevel wordt beëindigd door een platte band in simili en een daklijst met zwartgeglazuurde dekstenen. Op de afgesnuite hoek wordt in de tweede en derde bouwlaag een erker gevormd door drie vooruitspringende traveeën. De derde en de vierde travee in de Tenderstraat zijn eveneens voorzien van oplopende licht uitspringende erkers op de bovenverdieping. De erkers worden gedragen door betonnen consoles. De gevel is voorzien van rechthoekige muuropeningen. De vensters zijn voorzien van arduinen lekdorpels, en een betonnen latei, op de hoektraveeën met een doorlopende band. Alle vensters zijn twee- drie- of vierdelig. Boven de vernieuwde voordeur aan de Koningin Fabiolalaan verlicht een ladderraam met glasraam met geometrische motieven het trappenhuis. Voorziening voor buitenkraantje rechts van de deur.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1938/A/9.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kristien Hanselaer, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen