erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Edmond Claeys

bouwkundig element
ID
215724
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215724

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Basiel Claeys en naar ontwerp van Edmond Claeys (De Pinte) van 1937, zie vermelding in de plint "architect/Edm. Claeys/ De Pinte 1938". Onderkelderd huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel is opgetrokken in gele baksteen met decoratief effect van contrasterende zwarte en blauwe baksteen, afgelijnd door daklijst met zwarte dekstenen. Aansluitend op de arduinen plint is een sokkel van zwarte baksteen aangebracht. De middelste bouwlaag valt op door het decoratief effect van de geprononceerde erker met een verticale uitspringende betonnen balk, en die aan de linkerkant is afgerond met een balkonnetje in zwarte baksteen. Bovenop de erker is een gemetst balkon met getrapte borstwering en ijzeren buisleuning. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk op zwarte tegeldorpels. De gelijkvloerse en bovenste verdieping zijn ter hoogte van de vensterlateien voorzien van bakstenen muurbanden in staand verband, de middenverdieping is gevat tussen simili-banden. Dieperliggende beglaasde rechthoekige deur met betonnen tussendorpel en laag rechthoekig bovenlicht.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/A/25.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sara Truyts, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van Edmond Claeys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215724 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.