Interbellumwoning naar ontwerp van Th. Desmet

Beschrijving

Het deels onderkelderde rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, is gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1936, in opdracht van G. Goethals en naar ontwerp van architect Theofiel Desmet, zie ook gevelsteen rechts onderaan in de arduinen plint "Th. Desmet/ Arch/ Gand". Het aanpalend huis nummer 41 is door dezelfde architect opgetrokken in een gelijkaardige baksteenarchitectuur, aansluitend bij het modernisme. De lijstgevel heeft een parement van gele baksteen in halfsteensverband, op een arduinen plint, die voorzien is van twee keldergaten, gevelbeëindiging door een strekse rollaag en dekstenen. Het enkelhuis heeft een smalle toegangstravee aan de rechterzijde en een bredere venstertravee links. De bovenverdiepingen worden gemarkeerd door een gecombineerde rechthoekige bakstenen erker en een inspringende loggia, doorlopend over twee bouwlagen. De loggia is voorzien van vaste bloembakken, verwerkt in het metselwerk: op de eerste verdieping een bloembak onder de gehele breedte van de vensteropening, geaccentueerd met buishekwerk; op de tweede verdieping een kleinere bloembak, links onder de vensteropening. De gevel is voorzien van rechthoekige vensters met lekdrempels in bruine geglazuurde tegels en vernieuwd schrijnwerk. Doorlopende betonnen latei van de bovenvensters, in drie verdeeld door betonnen tussenstijlen. De venster- en deuropening op derde begane grond zijn voorzien van een omlijsting in torus van bruine geglazuurde tegels. De rechthoekige deur is vernieuwd.

Volgens het bouwplan vertoont het huis de traditionele ruimte-indeling van een enkelhuis. Op de begane grond is rechts een inkomhal met trap gelegen, die links geflankeerd wordt door een eetkamer aan de straatzijde en een woonkamer met erkervormig venster, uitziend op een koer aan de achterzijde. De keuken en het toilet zijn gelegen in het verlengde van het trappenhuis. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers en een badkamer boven de inkomhal. Op de tweede verdieping bevinden zich een slaapkamer en een zolderkamer. De kelder omvat een ruimte voor kolen en voorraad.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/A/1.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Karis Sterckx, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen