Kunstenaarswoning naar ontwerp van Armand Liebert

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, volgens de bouwaanvraag van 1931 woonhuis met werkhuis voor kunstbeeldhouwer Gustaaf Van den Meersche naar ontwerp van architect Armand Liebert, zie gevelsteen in de plint "Armand Liebert/ arch.". De modernistische gevel is opgebouwd uit bruine baksteen voor de begane grond en gele baksteen voor de bovenbouw, in halfsteensverband met een dieperliggende horizontale voeg, decoratief metselverband onder het benedenvenster, op een plint van blauwe hardsteen, met keldergaten. Asymmetrische gevelordonnantie met horizontale markering door een brede witgeschilderde simili-band als aflijning van de begane grond, de uitspringende betonnen kroonlijst boven de vensterregisters, de gestrekte rollagen die de bouwlagen en muuropeningen markeren en de gevelbekroning door een licht verhoogd entablement in simili. Asymmetrie gemarkeerd door de ongelijke indeling van de geledingen: op de gelijkvloerse verdieping een dieperliggende rechthoekige poort en een breed rechthoekig venster met een lekdrempel van geglazuurde tegels; de middenverdieping wordt geaccentueerd door een rechthoekige bakstenen erker; de bovenste verdieping bevat een breed vensterregister met rechthoekig vierlicht in een verdiept gevelvlak. De rechthoekige vensters hebben vernieuwd schrijnwerk. In de rechthoekige poort met een dubbele houten deur wordt de aandacht getrokken door twee kleurrijke gestileerde glas-in-loodraampjes en de deurklinken in messing met verwerking van de naam "G. Van den/ Meersche" in fraaie belettering. Ingewerkte brievenbus onder het benedenvenster en een voetschraper in de arduinen plint.

Volgens het bouwplan omvat de begane grond over de volledige huisbreedte een tentoonstellingshal, met erachter de trap en een woonkamer, in de aanbouw erachter bevindt zich het "kookhuis" en toilet. Op de eerste bovenverdieping bevinden zich twee achter elkaar gelegen slaapkamers van elkaar gescheiden door het trappenhuis, in de aanbouw boven de keuken is een badkamer ondergebracht. Op de tweede verdieping is aan de straatkant een kamer ingericht en erachter een zolderruimte. De woning bevat een kelderverdieping met opslagplaats.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1931/A/10.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Marilys Versele, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen