Appartementsgebouw naar ontwerp van José Schotte

Beschrijving

Het appartementsgebouw met vier wooneenheden op de hoek met de Sportstraat is opgetrokken in een sobere baksteenarchitectuur aansluitend bij het modernisme. Gebouwd volgens de bouwaanvraag van 1936 voor E. Huygebaert, naar ontwerp van ingenieur José Schotte, ook ontwerper van het analoge maar één niveau lagere appartementsgebouw nummer 76-77-78 op de oostelijke hoek met de Sportstraat. Het onderkelderde complex van vier bouwlagen telt in totaal negen traveeën onder een plat dak. Het gebouw heeft de hoofdgevel in de Sportstraat, enkel de toegangstravee met trappenhuis bevindt zich aan de Koningin Fabiolalaan. Volgens het bouwplan was in de afgekante hoekpartij een winkelruimte voorzien met winkeltoegang in de afgeschuinde hoek. De omlopende lijstgevel heeft een rood bakstenen parement, in halfsteensverband met Dudok-voegen op een arduinen plint. Interessante hoekoplossing met afgeronde erkervormige hoektravee op de bovenbouw, op betonnen console, voorzien van omlopende vensterregisters met driedelige ramen met betonnen tussenstijlen en dorpels. Eveneens erkervormig uitspringende en hoger oplopende middenpartij met aanleunende balkons met buisleuning in de Sportstraat. De rechthoekige vernieuwde inkomdeur, gevat in een bakstenen omlijsting, bevindt zich in de Koningin Fabiolalaan. Rechthoekige vensters met natuurstenen dorpel en bakstenen omlijsting, voorzien van nieuw schrijnwerk.

Volgens het bouwplan bevatte de plattegrond op de hoek van de gelijkvloerse verdieping een winkelruimte, aansluitend op een hal die verbonden is met het trappenhuis, de keuken met bijkeuken, en een gang, leidend naar twee slaapkamers, een badkamer en een garage. Op de verdiepingen is in de afgeronde hoekpartij een salon voorzien. De kelderverdieping bestaat uit vier kelders en vier koolkelders, verbonden door een gang.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/A/8.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Amaryllis Foulon, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen