Burgerhuis met kantoorfunctie

Beschrijving

Woning met kantoorgebouw in een versoberde traditionalistische baksteenarchitectuur gebouwd in opdracht van Robert Delens, verzekeringsmakelaar, in drie fasen. Volgens een bouwaanvraag van 1926 werd eerst een huis gebouwd naar ontwerp van architect Fritz Coppieters, in 1928 aangepast en uitgebreid (links en achteraan) met een kantoorgebouw naar ontwerp van Maurice Fétu, tot slot in 1939 werd een garage bijgebouwd en het bestaande huis volledig aangepast naar ontwerp van architect Fritz Coppieters, naar verluidt zou vanaf 1956 het volledige pand in gebruik genomen zijn als kantoor.

Heden ruim huis met wisselende bouwhoogte onder hoog pannendak, met links aanpalende garage. Typerend parement van gele baksteen op arduinen plint. Asymmetrische gevelopbouw. De linker partij van twee bouwlagen bevat een deur naar de achtergelegen kantoren en een dubbele ingangsdeur naar een ruime vestibule en trappenhuis, in de plaats van de oorspronkelijke garage zoals aangeduid op het bouwplan van 1928, de twee deuren zijn gevat in platte omlijstingen van witte steen met bovenlichten, op de bovenverdieping bevindt zich een driezijdig uitgebouwde stenen erker. De rechter partij is hoger opgetrokken met een derde bouwlaag met een puntgevel voorzien van horizontale plankenbeschieting en vertoont gevarieerde venstervormen per bouwlaag: drielicht met rondboogvormig middenvenster op de begane grond, een drielicht met ondiep balkon met ijzeren leuning op de bel-etage en op de bovenste verdieping een tweelicht. Behouden schrijnwerk. De aansluitende garage vertoont nog de originele houten poort met bovenlichten voorzien van ijzeren traliewerk in art-decostijl.

Het interieur van de vroegere woning en van de kantoren is goed bewaard gebleven.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1926/S/62; 1928/S/77; 1939/S/4.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Charlotte Loosen, Maxime Poulain, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen