erfgoedobject

Modernistische bungalow

bouwkundig element
ID
215744
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215744

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische bungalow
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische bungalow
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Modernistische bungalow op sterk verhoogd perceel waardoor garage en kelders op straatniveau komen te liggen. De verhoging werd aan straatzijde afgewerkt met natuursteenblokken waarin links een steen met vermelding van de architect 'J.A. Cnop Arch.'. Dit in combinatie met een bekronende buisleuning creëert de indruk dat de bungalow op een zware onderbouw staat. De woning werd samen met het aanpalende nummer 18 kadastraal geregistreerd als nieuwbouw in 1939 in opdracht van Luernia Grégoire, handelaar van beroep.

Het bouwvolume zelf telt één bouwlaag onder plat dak en vertoon een typische wisselwerking tussen rechthoekige en afgeronde volumes met bakstenen lijstgevels. De rechthoekige vensters en vensterregisters werden voorzien van nieuw schrijnwerk. Voorts zijn er oculi in een omlijsting van zwart geglazuurde baksteen, in de voorgevel en de zijgevel rechts voorzien van decoratief ijzerwerk. Een gebogen trap rechts van de garage verleent toegang tot de overluifelde rondboogdeur die bewaard bleef.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling V (Sint-Stevens-Woluwe), sectie C, 1939/21.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistische bungalow [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215744 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.