Herdenkingsmonument Hulde aan de Luchtmacht

Beschrijving

Bij de aanzet van de Bevrijdingslaan, ter hoogte van de Leuvensesteenweg is er een grosso modo driehoekig pleintje met het herdenkingsmonument ‘Hulde aan de Luchtmacht’, in de volksmond 'De Vliegenier' genoemd, van de hand van Oscar De Clerck (1892-1968) van 1950, zie signatuur.

Het beeld, een bronzen buste van een piloot op een pijlervormige, breukstenen basis, werd opgericht in 1953 ter herinnering aan de neergestorte piloten van de Belgische luchtmacht; als model diende de jonge burggraaf Eric de Spoelberch die als testpiloot te Nijvel aan zijn einde kwam op 17 januari 1939. De beeldhouwer bewoonde in de periode 1959-1968 het pand Bevrijdingslaan 25.

• HOFLACK D. 1987: Sint-Stevens-Woluwe. Aspecten uit verleden en heden, Zaventem, 609-623.