erfgoedobject

Woonhuis met sculptuur van beeldhouwer Oscar De Clerck

bouwkundig element
ID
215746
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215746

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gerenoveerde modernistische woning, kadastraal geregistreerd in 1949 en in de periode 1959-1968 verblijfplaats van beeldhouwer Oscar De Clerck (Oostende 1892 – Sint-Stevens-Woluwe 1968). Na zijn overlijden werd hij begraven op de begraafplaats van Sint-Stevens-Woluwe.

O. De Clerck, opgeleid aan de Gentse Academie in de periode 1909-1913 werd getypeerd door zijn heldere constructieve opbouw. Na een verblijf in de VS tijdens de Eerste Wereldoorlog was zijn stijl volledig tot ontwikkeling gekomen. Hij vertoonde een voorkeur voor monumentale beeldhouwkunst met decoratieve inslag en hij werkte op een bijna kubistische manier. Tijdens het interbellum groeide hij uit tot een toonaangevende beeldhouwer die resoluut had gekozen voor een moderne vormgeving. Naast sculpturen maakte hij ook in de architectuur geïntegreerde beeldhouwwerken. Hij genoot op dat ogenblik algemene erkennen en werd met talrijke officiële opdrachten belast.

In het linker gedeelte van de woning, boven de zijingang bleef een reliëf 'De Familie' van de hand van De Clerck bewaard.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling V (Sint-Stevens-Woluwe), sectie C, 1949/22.
  • HOFLACK D. 1987: Sint-Stevens-Woluwe. Aspecten uit verleden en heden, Zaventem, 609-623.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woonhuis met sculptuur van beeldhouwer Oscar De Clerck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215746 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.