erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID
215751
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215751

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De in oorsprong eclectisch uitgewerkte villa uit het laatste kwart van de 19de eeuw, is volgens literatuurgegevens de voormalige dokterswoning van Victor Claessens en werd recent deels gerenoveerd. De omringende tuin wordt aan de straat afgesloten door een laag gecementeerd muurtje met fraai uitgewerkt ijzeren hek voorzien van pijlpunten, gevat tussen gecanneleerde zuiltjes met bekronende siervaas. De hekkenpijlers zijn voorzien van een bekronende rotsimitatie.

In 1881 wordt op het kadaster de verkoop van het al bebouwde perceel geregistreerd; eigenaar op dat ogenblik was Vanderborght Jan, koopman Brussel; Vrebos-Hensmans Camille, 'Doctoor in de medecijnen' werd de nieuwe eigenaar; tegelijkertijd wordt een nieuw volume ingetekend dat geregistreerd wordt als vergroting van het bestaande volume.

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder vernieuwd pannen schilddak met de nok parallel aan de straat. De beraapte lijstgevel aan de straat heeft een dubbelhuisopstand met in het deurrisaliet een deurvenster met balkon, geflankeerd door driekwartzuilen. Het balkon is voorzien van een ijzeren leuning en de balkonplaat rust op voluutconsoles. Het schrijnwerk van de steekbogige vensters werd integraal vernieuwd, de rechthoekige vleugeldeur met sierlijk uitgewerkte ijzeren steektrap bleef behouden. Bewaard bleef ook de verspringende en geprofileerde kroonlijst op tandlijst en gekoppelde voluutconsoles.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling V (Sint-Stevens-Woluwe), sectie B, 1881/4.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dokterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215751 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.