erfgoedobject

Wegkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
215759
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215759

Juridische gevolgen

Beschrijving

In oorsprong de oudste kapel van Sint-Stevens-Woluwe en opklimmend tot 1854, jaar van de dogmaverklaring van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenis. Ze werd opgericht op de viersprong met de Zaventemsebaan; deze oprichting ging samen met het inrichten van een jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel.

Omwille van de geïsoleerde ligging en het daarmee gepaard gaande vandalisme werd ze in 1908 op deze plaats heropgebouwd, gevolgd door een algemene restauratie in 1954 naar aanleiding van het Mariajaar.

Baksteenbouw met puntgevel, gevat tussen overhoekse steunberen en bekroond door een ijzeren kruis. Licht verdiepte rondboognis een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Bekronende gevelsteen met vermelding: ‘Deze/ capelle/ is gesticht/ ter ere/ O.L. Vrouw van/ Scherpenheuvel/ door P. Teyssens/ en H. Roelants/ 1854.’ Bij de restauratie werd een bijkomende steen aangebracht met vermelding ‘Hernieuwd in ’t Mariajaar 1954'.

  • HOFLACK D. 1987: Sint-Stevens-Woluwe. Aspecten uit verleden en heden, Zaventem, 541.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215759 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.