Wegwijzer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegwijzer

Beschrijving

In het centrum van het gehucht Kalfort, op de splitsing van Kalfortdorp, de Schipstraat en de Coolhemstraat staat een blauw-wit geschilderde gietijzeren wegwijzer met borden naar Puurs en Ruisbroek. Op de basis is de signatuur van de firma leesbaar: "A. VAN AERSCHOT HERENTHALS" in een vierkant kader.

De "Kempische IJzergieterij en Smederij van August Van Aerschot", gevestigd in Herentals, was actief sinds 1845. In 1896 liet stichter August Van Aerschot het bedrijf over aan zijn tweede zoon Leonard. Uit de signering op de wegwijzer, die verwijst naar August, kunnen we afleiden dat dit exemplaar dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dit model wegwijzer werd ook in het eerste kwart van de 20ste eeuw nog gemaakt door Joseph Van Aerschot, oudste zoon van August en geduchte concurrent in de ijzergieterijbranche.

De wegwijzer in Kalfortdorp bestaat uit een achtzijdige basis, waarop een schacht is geplaatst die samengesteld is uit een smal achtzijdig gedeelte onderaan, een gegroefd deel, een vlak langer cilindervormig gedeelte en bovenaan een kapiteel met bladmotief. Daarboven bevinden zich twee richtingborden in vernieuwd plaatijzer, één richting Puurs, de ander richting Ruisbroek. Boven de richtingborden een bekroning met granaatappel. Het geheel is blauw-wit geschilderd, wat bij de meeste wegwijzers van dit type het geval is.

Deze 19de-eeuwse gietijzeren wegwijzer getuigt van het historische dorpsbeeld in Kalfort. Hoewel dit type van Van Aerschot in heel Vlaanderen voorkwam en het resultaat was van grootschalige productie, zijn er niet veel voorbeelden meer in situ bewaard, wat de erfgoedwaarde van dit straatmeubilair onderstreept.