Winkel naar ontwerp van Lode Sanglet

Beschrijving

Deels onderkelderde rijwoning met aanvankelijk een winkelfunctie in versoberde art deco, volgens een bouwaanvraag van 1934 naar ontwerp van architect-decorateur "Lode Sanglet / Arch.=Gent" (gevelsignatuur in cementering rechts boven de pui) in opdracht van handelaar Jules Verbesselt.

Enkelhuis van twee bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel met verspringende gevellijn, afgewerkt met zwarte staande dakpannen. Gecementeerd parement waarvan de pui bezet is met bruine tegels op een lage arduinen plint. De bovenverdieping wordt gemarkeerd door een gevelbrede, rechthoekige erker, onder een overstekende kroonlijst. Aan de rechterzijde van de erker hangt een vlaggenmast. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. Aangepaste gelijkvloerse verdieping met verdwenen winkelpui, die oorspronkelijk bestond uit een dubbele deur en voorzien was van geometrisch glas in lood in de bovenlichten van de vensters en de deur.

Oorspronkelijke winkelindeling, volgens de bouwplannen, met een grote winkelruimte aan de straatzijde. Daarachter bevindt zich het trappenhuis en een koertje, dat toegang verleent tot een toilet en keuken. De verdieping bevat twee afzonderlijke kamers en een badkamer in de achterbouw.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1934/P/21.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie