Tweegezinswoning naar ontwerp van Valentin Vaerwyck

Beschrijving

Vrijstaande tweegezinswoning in spiegelbeeldschema in romantisch-decoratieve architectuur, met invloeden van de cottagestijl, volgens een bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck in opdracht van ere-notaris Jules Van Schoote, voor wie hij eveneens de villa 'La Clairière' in Sint-Martens-Latem ontwierp. Het woningtype dat Vaerwyck hanteerde, leunt sterk aan bij de bediendewoning die hij ontwierp voor de Provinciale tentoonstelling ‘De goedkoope woning: bouwkunde - mobilier – versiering’, die plaatsvond in Gent van 15 juni tot 15 juli 1929.

Symmetrische tweewoonst van vier traveeën en twee bouwlagen, met bekronende bovenverdieping ingewerkt onder een hoog opgetrokken pannen mansardedak, onder geprofileerde houten kroonlijsten. Kenmerkend voor Vaerwyck zijn de puntgevels ingevuld met een houten verticale bebording op houten klossen met visgraatmotieven en doorbroken met een achthoekig bovenlicht, aanleunend bij de cottagestijl. Het parement is opgebouwd uit okerkleurige baksteen in Noords verband met verdiepte lintvoegen, waarbij de vensterpartij van de benedenverdieping afgelijnd wordt met doorlopende bakstenen rollagen. Typerend zijn ook de rechthoekige vensters met bewaarde houten luiken en schrijnwerk met rechthoekige roedeverdeling. Hoekvensters met doorgetrokken omlijsting. De toegang is gesitueerd in de zijgevel als een dieperliggende rechthoekige deur met getrapte dagkanten.

Identieke, gespiegelde plattegrond met, volgens de bouwplannen, aan de straatzijde een voorkamer met het karakter van bestekamer, verbonden met de vestibule met traphal. Daarachter bevindt zich een woonkeuken. In een achterbouw is er nog ruimte voor een schotelhuis, toilet, wasplaats en kolenkot. Het typemodel van de woning omvatte op de verdieping één grote en twee kleine slaapkamers, evenals een badkamer. Opvallend was het gebruik van elektrische toestellen voor verwarming en verlichting.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/P/22.
  • MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939). Stedenbouw, onderwijs, patrimonium. Een synthese, onuitgegeven doctoraatsverhandeling, Universiteit Gent, 18-21.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie