Hoekhuis naar ontwerp van Robert Buysse

Beschrijving

Hoekhuis van twee bouwlagen in romantisch kubisme onder een plat dak naar ontwerp van "Robert Buysse/ archt. Gent" (gevelinscriptie in de plint van de hoektravee), volgens een bouwaanvraag van 1936 gebouwd in opdracht van Firmin Hendrickx. Ook de nabijgelegen huizen in de Patijntjestraat 87-89 en de Sportstraat 181, 183 en 185 zijn van dezelfde architect.

Kenmerkend voor het romantisch kubisme is de gevel van gele baksteen in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen en gekleurde stootvoegen, in combinatie met accenten in bruine baksteen. Lijstgevel met verspringende daklijn door de iets hoger oplopende hoektravee, waarvan de zijtraveeën worden beëindigd door staande pannen, op een plint van blauwe hardsteen. Plastische gevel gemarkeerd door een interessante hoekoplossing en een combinatie van horizontale en verticale gevelaccenten. De horizontale geleding wordt benadrukt door de afgeronde, licht uitspringende erker op de hoek, met verspringende gevelvlakken, en banden van kleine zwarte vierkante tegeltjes. De rechthoekige vensteropeningen met arduinen lekdorpels en bakstenen rollagen zijn ingevuld met vernieuwd schrijnwerk. De borstweringen van de brede vensters van de begane grond zijn bekleed met blauwe hardsteen. De erker wordt doorbroken door een drielicht met tussenstijlen, die bekleed zijn met kenmerkende kleine, vierkante donkerblauwe tegeltjes. Rondboogvormige deuropening met een getrapte omlijsting in bruine baksteen. Houten rondboogvormige dubbele deur met in elke vleugel een halfcirkelvormig paneel, ingevuld met glas in lood en voorzien van een deurrooster, beide in art-decovormgeving. Rechts van het verticale traplicht boven de deur bevindt zich een houder voor een vlaggenmast.

De bouwplannen waren oorspronkelijk opgevat met een bijkomende travee met garage aan de Sportstraat. De straatzijde bevat, volgens deze plannen, een salon in de hoektravee met aansluitend een eetplaats, voorzien van een parketvloer. In de toegangstravee bevinden zich achtereenvolgens een betegelde inkom, hal, keuken en toilet. De bovenverdieping heeft een plankenvloer en omvat twee grote kamers aan de straatzijde, twee kleinere kamers, en een badkamer met tegelvloer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/P/4.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie