Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Pachthoevestraat
Locatie Pachthoevestraat 51, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve opklimmend tot circa 1900, thans in gebruik als bergruimte. Ordonnantie: stal-woonhuis. Het erf wordt afgesloten met een naaf, kleurrijk gesmeed ijzeren hek. Zes traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) en aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen, op verscheidene plaatsen versteend. Gepikte plint op zeer lage bakstenen stoel. Gepikte stijlen (elf) en tussenstijlschoren: in de derde travee tegen de vierde ankerbalk en in de vijfde travee tegen de vijfde ankerbalk. Twee rechthoekige vensters, waarvan het rechtse verkleind, en een zolderluik; een woonhuisdeur en twee gekoppelde staldeuren. Verbouwde achtergevel. Pannen beschieting der linkerzijgevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.